Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 114
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 207
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 32
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 114
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 207
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 32
Składniki
Winogrona należy wypłukać. Nie obieram z szypułek. Umieszczam w dużej misce i ugniatam dużym tłuczkiem. Można do tego zatrudnić dzieci, aby deptały i miały przy tym dobrą zabawę. Wyciśnięty sok wymieszać z przegotowaną letnią wodą. Miazgę przecedzić. Połowę cukru rozpuścić w niewielkiej ilości moszczu i dodać razem z drożdżami do reszty soku. Po dwóch dniach dodać resztę cukru. Sok ogrzać, aż do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany sok umieścić w dymionie z rurką fermentacyjną. Po miesiącu na dnie dymiona powstanie osad. Należy zlać wino znad osadu i ponownie wlać do wymytego dymiona.