Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wino jest aromatyczne, smaczne i ma piękny czerwony kolor. Warto zrobić wino według tego przepisu. Na wino najlepsze będą czereśnie o ciemnoczerwonym kolorze.
balon na wino, waga kuchenna, korek z rurką fermentacyjną , tłuczek, garnek, łyżka, sitko, drylownica, butelki na wino, korki, korkownica
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 47
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 255
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 44
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 23
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1157
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 47
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 255
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 44
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 23
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1157
Składniki
Czereśnie opłucz, usuń ogonki oraz nadpsute owoce, wydryluj. Porzeczki opłucz, usuń ogonki, rozgnieć tłuczkiem. Wydrylowane czereśnie i rozgniecione porzeczki włóż do większego naczynia ( może to być garnek emaliowany ), dodaj opłukane owoce morwy. Całość wymieszaj, garnek przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na 2 dni. Dwa razy dziennie moszcz zamieszaj.
Po tym czasie dodaj przegotowaną i wystudzoną wodę z cukrem, pożywkę oraz przygotowane drożdże według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie przemieszaj, przelej do balona ( ja użyłem balona o pojemności 20 l ). Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na tydzień.
Po tygodniu przecedź zawartość balona przez gęste sitko, wyciśnij resztki soku z moszczu. W razie potrzeby możesz dodać teraz cukru. Otrzymany płyn przelej z powrotem do balona ( ja wlałem do drugiego mniejszego ), balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon z winem w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące lub nawet jeszcze dłużej.
W tym czasie wino dofermentuje oraz ładnie się wyklaruje. Następnie zlej wino znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Wino przechowuj w ciemnym miejscu w pozycji leżącej. Wino możesz skosztować gdy poleży co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej rok.
Życzę zdrowia !