Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wino jest aromatyczne, smaczne i ma piękny czerwony kolor. Warto zrobić wino według tego przepisu. Na wino najlepsze będą czereśnie o ciemnoczerwonym kolorze.
balon na wino, waga kuchenna, korek z rurką fermentacyjną , tłuczek, garnek, łyżka, sitko, drylownica, butelki na wino, korki, korkownica
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17297
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 335
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3091
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 105
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 114
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17297
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 335
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3091
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 105
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 114
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 59
Składniki
Czereśnie opłucz, usuń ogonki oraz nadpsute owoce, wydryluj. Porzeczki opłucz, usuń ogonki, rozgnieć tłuczkiem. Wydrylowane czereśnie i rozgniecione porzeczki włóż do większego naczynia ( może to być garnek emaliowany ), dodaj opłukane owoce morwy. Całość wymieszaj, garnek przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na 2 dni. Dwa razy dziennie moszcz zamieszaj.
Po tym czasie dodaj przegotowaną i wystudzoną wodę z cukrem, pożywkę oraz przygotowane drożdże według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie przemieszaj, przelej do balona ( ja użyłem balona o pojemności 20 l ). Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na tydzień.
Po tygodniu przecedź zawartość balona przez gęste sitko, wyciśnij resztki soku z moszczu. W razie potrzeby możesz dodać teraz cukru. Otrzymany płyn przelej z powrotem do balona ( ja wlałem do drugiego mniejszego ), balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon z winem w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące lub nawet jeszcze dłużej.
W tym czasie wino dofermentuje oraz ładnie się wyklaruje. Następnie zlej wino znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Wino przechowuj w ciemnym miejscu w pozycji leżącej. Wino możesz skosztować gdy poleży co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej rok.
Życzę zdrowia !