Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1657
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3056
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1130
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1912
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1657
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3056
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1130
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1912
Składniki
Jabłka umyłam i pokroiłam na ćwiartki. Wykroiłam gniazda nasienne, "siniaki" czyli obicia i jak się zdarzy robaki. Jabłka przepuściłam przez sokowirówkę. Można je też zmielić w maszynce do mielenia na drobnym oczku, a potem jabłka fermentować z pulpą- którą się odciśnie pod koniec fermentacji.
Wyjdzie około 9 litrów soku, do tego dojdzie jeszcze cukier i woda wiec nastawu zrobi się około 11-12 litrów. Sok wlałam do gąsiora, dodałam cukier rozmieszany w wodzie. Drożdże rozpuściłam według przepisu na saszetce w ciepłej wodzie i po 20 minutach dodałam do soku jabłkowego. Sok powinien wypełniać gąsior maksymalnie do 4/5 wysokości. Szumy będą się unosić. Na dwa dni korek zatkałam watą a potem wetknęłam rurkę fermentacyjną. Na zdjęciu widać tygodniowe wino- trzeba poczekać jeszcze 5 tygodni. Zlać je z nad osadu i schłodzić aby zastopować fermentację. Bez zatrzymania fermentacji, wino rozlane do butelek naturalnie stanie się jabłkowym szampanem. Jeśli fermentacja jest słaba, można dodać pożywkę dla drożdży i trochę cukru rozpuszczonego w wodzie. Smacznego :)