Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1256
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1083
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2144
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1256
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1083
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2144
Składniki
Jabłka umyłam i pokroiłam na ćwiartki. Wykroiłam gniazda nasienne, "siniaki" czyli obicia i jak się zdarzy robaki. Jabłka przepuściłam przez sokowirówkę. Można je też zmielić w maszynce do mielenia na drobnym oczku, a potem jabłka fermentować z pulpą- którą się odciśnie pod koniec fermentacji.
Wyjdzie około 9 litrów soku, do tego dojdzie jeszcze cukier i woda wiec nastawu zrobi się około 11-12 litrów. Sok wlałam do gąsiora, dodałam cukier rozmieszany w wodzie. Drożdże rozpuściłam według przepisu na saszetce w ciepłej wodzie i po 20 minutach dodałam do soku jabłkowego. Sok powinien wypełniać gąsior maksymalnie do 4/5 wysokości. Szumy będą się unosić. Na dwa dni korek zatkałam watą a potem wetknęłam rurkę fermentacyjną. Na zdjęciu widać tygodniowe wino- trzeba poczekać jeszcze 5 tygodni. Zlać je z nad osadu i schłodzić aby zastopować fermentację. Bez zatrzymania fermentacji, wino rozlane do butelek naturalnie stanie się jabłkowym szampanem. Jeśli fermentacja jest słaba, można dodać pożywkę dla drożdży i trochę cukru rozpuszczonego w wodzie. Smacznego :)