Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5470
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 761
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5470
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 761
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Składniki
Jabłka umyłam i pokroiłam na ćwiartki. Wykroiłam gniazda nasienne, "siniaki" czyli obicia i jak się zdarzy robaki. Jabłka przepuściłam przez sokowirówkę. Można je też zmielić w maszynce do mielenia na drobnym oczku, a potem jabłka fermentować z pulpą- którą się odciśnie pod koniec fermentacji.
Wyjdzie około 9 litrów soku, do tego dojdzie jeszcze cukier i woda wiec nastawu zrobi się około 11-12 litrów. Sok wlałam do gąsiora, dodałam cukier rozmieszany w wodzie. Drożdże rozpuściłam według przepisu na saszetce w ciepłej wodzie i po 20 minutach dodałam do soku jabłkowego. Sok powinien wypełniać gąsior maksymalnie do 4/5 wysokości. Szumy będą się unosić. Na dwa dni korek zatkałam watą a potem wetknęłam rurkę fermentacyjną. Na zdjęciu widać tygodniowe wino- trzeba poczekać jeszcze 5 tygodni. Zlać je z nad osadu i schłodzić aby zastopować fermentację. Bez zatrzymania fermentacji, wino rozlane do butelek naturalnie stanie się jabłkowym szampanem. Jeśli fermentacja jest słaba, można dodać pożywkę dla drożdży i trochę cukru rozpuszczonego w wodzie. Smacznego :)