Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe :)
Na 2 dni przez zbiorem owoców należy przygotować matkę drożdżową. Instrukcję jak to zrobić znajdziecie na opakowaniu.
Grona przepłukać następnie oberwać owoce i włożyć do balonu. Zasypać 2 kilogramami cukru i odstawić na 24 godziny. Balon obwiązać gazą by nie dostały się do środka muszki. Wodę zagotować dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje przykręcić ogień by tylko mrugał około 5 minut do czasu zaniknięcia piany. Wystudzony syrop wlać do owoców wraz z matką drożdżową i pożywką. Gąsior zakorkować nalewając wcześniej do rurki odpowiednią ilość wody. Odstawić na około 2 miesiące - do zakończenia burzliwej fermentacji (może się zdarzyć, że fermentacja będzie bardzo burzliwa, wówczas ściągam korek i zakręcam gazą na 2 - 3 dni).
Po tym czasie zlać wino najlepiej wężykiem, wyrzucić owoce. Balon umyć i do czystego przelać ponownie wino. Spróbować jeśli jest zbyt kwaśne należy dorobić syropu z 2 l wody i 2 lub 3 kg cukru wszystko zależy od tego jakie wino preferujemy. Chłodny syrop wlać do wina, zatkać korkiem z rurką i pozostawić do dalszej fermentacji. Po jej ustaniu zlać wino do butelek. Osad który zostaje na dnie wylać i umyć gąsior.
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1674
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17459
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 415
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7678
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1674
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17459
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 415
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7678
Składniki
Na 2 dni przez zbiorem owoców należy przygotować matkę drożdżową. Instrukcję jak to zrobić znajdziecie na opakowaniu.
Grona przepłukać następnie oberwać owoce i włożyć do balonu. Zasypać 2 kilogramami cukru i odstawić na 24 godziny. Balon obwiązać gazą by nie dostały się do środka muszki. Wodę zagotować dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje przykręcić ogień by tylko mrugał około 5 minut do czasu zaniknięcia piany. Wystudzony syrop wlać do owoców wraz z matką drożdżową i pożywką. Gąsior zakorkować nalewając wcześniej do rurki odpowiednią ilość wody. Odstawić na około 2 miesiące - do zakończenia burzliwej fermentacji (może się zdarzyć, że fermentacja będzie bardzo burzliwa, wówczas ściągam korek i zakręcam gazą na 2 - 3 dni).
Po tym czasie zlać wino najlepiej wężykiem, wyrzucić owoce. Balon umyć i do czystego przelać ponownie wino. Spróbować jeśli jest zbyt kwaśne należy dorobić syropu z 2 l wody i 2 lub 3 kg cukru wszystko zależy od tego jakie wino preferujemy. Chłodny syrop wlać do wina, zatkać korkiem z rurką i pozostawić do dalszej fermentacji. Po jej ustaniu zlać wino do butelek. Osad który zostaje na dnie wylać i umyć gąsior.
Przepisy Napoje
Napoje
Kiszon bengalski
Napoje
Cytrynówka bengalska
Napoje
Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie
Napoje
Nalewka kawowa
Kiszon bengalski
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja....
Odsłon: 163
Cytrynówka bengalska
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 325