Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe :)
Na 2 dni przez zbiorem owoców należy przygotować matkę drożdżową. Instrukcję jak to zrobić znajdziecie na opakowaniu.
Grona przepłukać następnie oberwać owoce i włożyć do balonu. Zasypać 2 kilogramami cukru i odstawić na 24 godziny. Balon obwiązać gazą by nie dostały się do środka muszki. Wodę zagotować dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje przykręcić ogień by tylko mrugał około 5 minut do czasu zaniknięcia piany. Wystudzony syrop wlać do owoców wraz z matką drożdżową i pożywką. Gąsior zakorkować nalewając wcześniej do rurki odpowiednią ilość wody. Odstawić na około 2 miesiące - do zakończenia burzliwej fermentacji (może się zdarzyć, że fermentacja będzie bardzo burzliwa, wówczas ściągam korek i zakręcam gazą na 2 - 3 dni).
Po tym czasie zlać wino najlepiej wężykiem, wyrzucić owoce. Balon umyć i do czystego przelać ponownie wino. Spróbować jeśli jest zbyt kwaśne należy dorobić syropu z 2 l wody i 2 lub 3 kg cukru wszystko zależy od tego jakie wino preferujemy. Chłodny syrop wlać do wina, zatkać korkiem z rurką i pozostawić do dalszej fermentacji. Po jej ustaniu zlać wino do butelek. Osad który zostaje na dnie wylać i umyć gąsior.
Nadmiar winogronu warto przeznaczyć na przygotowanie smacznej galaretki.
Odsłon: 8619
Lekkie ciasto bez pieczenia. Świetnie nadaje się na końcówkę lata. Wykorzysta...
Odsłon: 1141
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 50
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 224
Pyszna, zdrowa i dająca siłę i energię na cały dzień owsianka z dodatkiem ban...
Odsłon: 134
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 50
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 224
Pyszna, zdrowa i dająca siłę i energię na cały dzień owsianka z dodatkiem ban...
Odsłon: 134
Składniki
Na 2 dni przez zbiorem owoców należy przygotować matkę drożdżową. Instrukcję jak to zrobić znajdziecie na opakowaniu.
Grona przepłukać następnie oberwać owoce i włożyć do balonu. Zasypać 2 kilogramami cukru i odstawić na 24 godziny. Balon obwiązać gazą by nie dostały się do środka muszki. Wodę zagotować dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje przykręcić ogień by tylko mrugał około 5 minut do czasu zaniknięcia piany. Wystudzony syrop wlać do owoców wraz z matką drożdżową i pożywką. Gąsior zakorkować nalewając wcześniej do rurki odpowiednią ilość wody. Odstawić na około 2 miesiące - do zakończenia burzliwej fermentacji (może się zdarzyć, że fermentacja będzie bardzo burzliwa, wówczas ściągam korek i zakręcam gazą na 2 - 3 dni).
Po tym czasie zlać wino najlepiej wężykiem, wyrzucić owoce. Balon umyć i do czystego przelać ponownie wino. Spróbować jeśli jest zbyt kwaśne należy dorobić syropu z 2 l wody i 2 lub 3 kg cukru wszystko zależy od tego jakie wino preferujemy. Chłodny syrop wlać do wina, zatkać korkiem z rurką i pozostawić do dalszej fermentacji. Po jej ustaniu zlać wino do butelek. Osad który zostaje na dnie wylać i umyć gąsior.
Przepisy Napoje
Napoje
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Napoje
Nalewka z czereśni na spirytusie
Napoje
Nalewka na cukierkach lodowych
Napoje
Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona...
Odsłon: 196
Nalewka z czereśni na spirytusie
Nalewka z czereśni o niepowtarzalnym smaku. Doskonała na serce, bezsenność or...
Odsłon: 175