Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeńszeniówka, czyli inaczej nalewka z korzenia żeń-szenia, to produkt bardzo popularny w krajach azjatyckich. U nas cieszy się mniejszą popularnością, głównie przez trudno dostępny produkt. Można jednak kupić świeży lub suszony korzeń w sklepach ze zdrową żywnością lub w lokalnych sklepikach z produktami azjatyckimi. Sama nalewka jest świetnym środkiem wspomagającym trawienie oraz podnoszącym naturalną odporność. Świetnie pasuje jako dodatek do drinków.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4741
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44804
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4741
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44804
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Żeń-szeń suszony pokrój w plasterki i przełóż do szczelnie zamykanego, najlepiej zakręcanego naczynia. Opcjonalnie możesz użyć torebek z herbatą, ale aromat nie będzie aż tak wyrazisty.
Odstaw korzeń z alkoholem w ciemne i chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc.
Po tym czasie w garnuszku podgrzej wodę z cukrem, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Nalewkę przecedź przez gazę. Alkohol przelej do czystej butelki i dodaj syrop cukrowy. Wlej sok z limonki. Zakręć i odstaw na kolejne 5-10 dni. Codziennie wstrząsaj butelką.
Po tym czasie żeńszeniówka jest gotowa do spożycia.