Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeńszeniówka, czyli inaczej nalewka z korzenia żeń-szenia, to produkt bardzo popularny w krajach azjatyckich. U nas cieszy się mniejszą popularnością, głównie przez trudno dostępny produkt. Można jednak kupić świeży lub suszony korzeń w sklepach ze zdrową żywnością lub w lokalnych sklepikach z produktami azjatyckimi. Sama nalewka jest świetnym środkiem wspomagającym trawienie oraz podnoszącym naturalną odporność. Świetnie pasuje jako dodatek do drinków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414688
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2384
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414688
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2384
Składniki
Żeń-szeń suszony pokrój w plasterki i przełóż do szczelnie zamykanego, najlepiej zakręcanego naczynia. Opcjonalnie możesz użyć torebek z herbatą, ale aromat nie będzie aż tak wyrazisty.
Odstaw korzeń z alkoholem w ciemne i chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc.
Po tym czasie w garnuszku podgrzej wodę z cukrem, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Nalewkę przecedź przez gazę. Alkohol przelej do czystej butelki i dodaj syrop cukrowy. Wlej sok z limonki. Zakręć i odstaw na kolejne 5-10 dni. Codziennie wstrząsaj butelką.
Po tym czasie żeńszeniówka jest gotowa do spożycia.