Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułki pszenne z ziarnami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3640
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 140
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 863
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3640
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 140
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 863
Składniki
Drożdże pokrusz do kubeczka. Utrzyj razem z cukrem, łyżką mąki oraz 1-2 łyżkami letniego mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (5-10 min).
Pozostałą mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Dodaj roztopione i przestudzone masło, resztę letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto.
Podziel je na 20 kawałków. W dłoniach uformuj małe bułeczki. Rozłóż je (w odstępach) na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanymi jajkami i posyp wybranymi ziarnami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. około 20 minut.
20 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 140 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety