Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczny chleb z dodatkiem mąki lnianej. Coś pomiędzy ciastem a chlebem. Doskonałe na śniadanie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 191
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3965
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 347
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 902
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 191
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3965
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 347
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 902
Składniki
Drożdże rozmieszać z cukrem, zostawić na 5 minut. Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić. W tym czasie lekko opłukać zielone oliwki, paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę. Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Blaszkę 10 X 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką lnianą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie. Piekarnik nagrzać do 180 C. Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka. Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego. Piec około 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.