Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki miodowo-maślane"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Składniki
Do miski wlej 5 łyżek ciepłej wody. Wsyp łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło stop, ostudź. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, cukier, miód, jedno jajko, wlej masło i resztę letniego mleka, wyrób elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na kształt koła, pokrój na 8 trójkątów. Zwiń, formując rogale. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp makiem. Piecz ok. 15 minut w temp. 170°C.
<strong>Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,20 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie