Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aloo paratha to jedna z moich ulubionych pozycji w indyjskich restauracjach. Płaskie chlebki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym. Są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty pracy! Chlebki można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do curry.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Składniki
Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i olejem. Dodajemy porcjami wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż do zarumienienia. Do ziemniaków dodajemy cebulę i przyprawy (i opcjonalnie posiekaną kolendrę lub pietruszkę). Doprawiamy do smaku - farsz powinien być pikantny.
Ciasto i farsz dzielimy na 8-10 porcji. Kawałek ciasto formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni. Na cieście układamy kulkę z ostudzonej masy ziemniaczanej.
Zawijamy z farszem w środku. Rozwałkowujemy na płaski, duży placek
Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed każdym następnym plackiem, ponownie natłuszczamy patelnię. Placki są najlepsze na świeżo, jeszcze gorące.