Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 130
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 88
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 130
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 88
Składniki
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać zaczyn, sól i wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub w misie miksera używając haka do wyrabiania ciasta).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrastania.
Z ciasta uformować dwie długie lub trzy krótsze bagietki, ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte bagietki naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Na dno rozgrzanego piekarnika wrzucić kostki lodu, włożyć blachę z bagietkami, piec przez 20 minut. Studzić na kartce.