Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13041
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2416
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3572
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4412
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13041
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2416
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3572
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4412
Składniki
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać zaczyn, sól i wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub w misie miksera używając haka do wyrabiania ciasta).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrastania.
Z ciasta uformować dwie długie lub trzy krótsze bagietki, ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte bagietki naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Na dno rozgrzanego piekarnika wrzucić kostki lodu, włożyć blachę z bagietkami, piec przez 20 minut. Studzić na kartce.