Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 125
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2678
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 272
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2626
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 125
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2678
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 272
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2626
Składniki
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać zaczyn, sól i wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub w misie miksera używając haka do wyrabiania ciasta).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrastania.
Z ciasta uformować dwie długie lub trzy krótsze bagietki, ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte bagietki naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Na dno rozgrzanego piekarnika wrzucić kostki lodu, włożyć blachę z bagietkami, piec przez 20 minut. Studzić na kartce.