Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35658
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1192
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1753
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5989
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35658
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1192
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1753
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5989
Składniki
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać zaczyn, sól i wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto (można to zrobić ręcznie lub w misie miksera używając haka do wyrabiania ciasta).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrastania.
Z ciasta uformować dwie długie lub trzy krótsze bagietki, ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte bagietki naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Na dno rozgrzanego piekarnika wrzucić kostki lodu, włożyć blachę z bagietkami, piec przez 20 minut. Studzić na kartce.