cudownie chrupiące i pięknie pachnące. genialnie prosty przepis
bagietki
Składniki
- mąka, 4 szkl.
- mleko, 1 szkl.
- sól, 2 łyżeczki
- cukier, 2 łyżeczki
- masło, 2 łyżeczki
- drożdże suszone, 2 łyżeczki
- woda, 1 szkl.
Składniki
- mąka, 4 szkl.
- mleko, 1 szkl.
- sól, 2 łyżeczki
- cukier, 2 łyżeczki
- masło, 2 łyżeczki
- drożdże suszone, 2 łyżeczki
- woda, 1 szkl.

Etapy przygotowania
podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło i cukier
przelać do miski, dodać wodę (temperatura płynnych składnikow powinna być letnia)
dodać drożdże, sól, szklankę mąki, zmiksować składniki, dodawać powoli pozostałą mąkę. Ciasto wyjdzie rzadkie i lepiące (tak ma być). gdyby było zbyt lepiące dodać jeszcze pół szklanki mąki.
ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Ostrożnie przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na cztery części, z każdej uformować bagietki (ok 30 -40 cm długości). Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
Na dno piekarnika w naczyniu żaroodpornym położyć kilka kostek lodu (dzieki parze wodnej bagietki będą miały piękną skorkę). Zamist lodu można kilka razy psiknąć wodą ze spryskiwacza, przed włożeniem bagietek do pieca. Bagietki piec przez 10 min w temp 250 st C, potem zmniejszyć temperaturę do 200 st C. i piec kolejne 10 min aż będą rumiane.
przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Bagietki-z-przepisu-Bajaderki.html
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 139
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 139



Składniki
- mąka, 4 szkl.
- mleko, 1 szkl.
- sól, 2 łyżeczki
- cukier, 2 łyżeczki
- masło, 2 łyżeczki
- drożdże suszone, 2 łyżeczki
- woda, 1 szkl.
podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło i cukier
przelać do miski, dodać wodę (temperatura płynnych składnikow powinna być letnia)
dodać drożdże, sól, szklankę mąki, zmiksować składniki, dodawać powoli pozostałą mąkę. Ciasto wyjdzie rzadkie i lepiące (tak ma być). gdyby było zbyt lepiące dodać jeszcze pół szklanki mąki.
ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Ostrożnie przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na cztery części, z każdej uformować bagietki (ok 30 -40 cm długości). Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
Na dno piekarnika w naczyniu żaroodpornym położyć kilka kostek lodu (dzieki parze wodnej bagietki będą miały piękną skorkę). Zamist lodu można kilka razy psiknąć wodą ze spryskiwacza, przed włożeniem bagietek do pieca. Bagietki piec przez 10 min w temp 250 st C, potem zmniejszyć temperaturę do 200 st C. i piec kolejne 10 min aż będą rumiane.
przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Bagietki-z-przepisu-Bajaderki.html
wychodza 4 bagietki. Ale znikaja blyskawicznie :-)
Ile wychodzi bagietek z podanej ilości składników? Pozdrawiam :)
tak, dwie plaskie lyzeczki tych drozdzy w proszku.
Ile jest drożdży 2 łyżeczki ? Takie malutkie opakowanie ? Pieknie wygląda