Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie potrzeba wielu składników, by przygotować pyszne, chrupiące, domowe bagietki. Smakują świetnie nawet z samym masełkiem. Przepis zaczerpnięty ze strony www.domowe-wypieki.pl .
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1031
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 551
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1031
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 551
Składniki
Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i 50 ml wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt i wlewamy nasz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (podwoi swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na pół i formujemy dwie bagietki (uprzednio smarując ręce olejem, wówczas ciasto nie będzie kleiło nam się do rąk). Uformowane bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy je na kolejne 10 minut. Po wyrośnięciu nacinamy bagietki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.