Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bajgle na maślance to jedne z najlepszych wypieków, jakie zjesz w swoim życiu. Mają chrupiącą, ładnie przyrumieniony wierzch oraz delikatne, ciągnące się wnętrze. Są też zaskakująco proste w przygotowaniu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
W misie robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego wymieszaj drożdże, cukier i 50 ml wody. Wymieszaj do połączenia i odstaw do momentu aż całość zacznie się pienić.
Dodaj pozostałą wodę, maślankę, mąkę i sól. Wymieszaj na niskich obrotach aż uzyskasz gładkie ciasto.
Zwiększ prędkość do średniej i ugniataj całość przez 5 minut, aż masa będzie elastyczna i gładka. Nie może kleić się do rąk ani do miski. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
Przenieś ciasto na blat i podziel na 10 równych części. Rozwałkuj każdy z nich na wałek o długości ok. 24 cm. Skręć wałek wzdłuż własnej osi i zlep jego końce. Połóż go na blacie, lekko spłaszcz i odłóż na 30 minut.
Przygotuj kąpiel w sodzie.
W dużym garnku zagotuj wodę z sodą. Wrzuć precle w małych partiach na wrzątek na ok. 1 minutę, od czasu do czasu wpychając je pod powierzchnię płynu. Wyjmuj je i przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.
Za pomocą ostrego noża natnij bajgle i posyp je solą oraz makiem.
Wstaw wypieki do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 15 minut, do uzyskania złotego, głębokiego koloru. Dłuższe pieczenie sprawi, że bajgle będą bardziej chrupiące, a krótsze – bardziej miękkie.
Wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed odklejeniem z papieru do pieczenia. Podawaj na ciepło lub po ostygnięciu, najlepiej tego samego dnia. Alternatywnie możesz je zamrozić na okres do 1 miesiąca.