Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj prostotę i radość pieczenia domowych bajgli twarogowych, które zachwycają chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Dzięki wykorzystaniu białego sera - jako kluczowego składnika – bajgle smakują równie dobrze jak te kupione w piekarni. Posypkę na wierzchu możesz skomponować dowolnie – sięgnij po czarnuszkę, mak, sezam, pestki dyni lub suszoną cebulkę – w zależności od tego, czy zamierzasz jeść je na słodko, czy na słono. Serwuj bajgle z twarożkiem i dżemem lub z serkiem, liściem sałaty i plasterkiem wędzonego łososia – ciesząc się smakiem idealnie dopasowanym do twoich upodobań.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2736
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 221
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 100
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2736
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 221
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 100
Składniki
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem i solą. Dodaj odciśnięty twarożek i wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą i będą wyglądać jak kruszonka. Ważne, aby dobrze odcisnąć biały ser zanim dodasz go do mąki. W przeciwnym wypadku ciasto będzie bardzo klejące. Możesz przełożyć twaróg na wyłożoną na sitku gazę, a po 30 minutach odcisnąć, zawijając w gazę. Wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie gładkie i przestanie być lepkie. Może to zająć kilka minut. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i każdą uformuj w kulkę. Każdą kulę zroluj w wałek o grubości ok. 2 cm i połącz końce tworząc kształt donuta. Wierzch bajgli posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp wybraną mieszanką ziaren.
Dużą blachę z piekarnika posmaruj olejem, przełóż na nie bajgle i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 25 minut, aż uzyskasz złocistą skórkę. Wyjmij bajgle twarogowe z pieca, odczekaj ok. 15 minut. Dopiero wtedy przekrój i serwuj z ulubionymi dodatkami.