Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowa chałka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki oraz 100 ml letniego mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Dodaj 4 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 żółtka, szczyptę skórki cytrynowej, 100 ml letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Na koniec wlej 12 dag rozpuszczonego masła.
Wszystkie połącz, energicznie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
W międzyczasie przygotuj bakaliowe nadzienie. Rodzynki przebierz, wsyp do miseczki, zalej rumem i pozostaw do namoczenia. Posiekaj drobno kandyzowaną skórkę pomarańczową. W rondelku zagotuj resztę mleka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mielone orzechy i 2 łyżki bułki tartej. Mieszając, gotuj ok. 2 minuty. Ostudź, dodaj skórkę pomarańczową i osączone rodzynki.
Ciasto podziel na 16 kawałków. Rozwałkuj je na placuszki. Nałóż nadzienie, uformuj kulki. Układaj je warstwami w dużej formie do babki. Posmaruj z wierzchu ostatnim jajkiem. Piecz około 60 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety