Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z okolic Bawarii.
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 16719
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1546
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 348
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1815
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 16719
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1546
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 348
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1815
Składniki
ILOŚĆ: ok. 15-16 bułeczek Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy drożdże, miód oraz ciepłą wodę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub rękami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do miski. Zostawiamy je na 5 min. Następnie formujemy bułeczki ( jeśli chcesz zobaczyć jak formować bułeczki kliknij TUTAJ ) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Po tym czasie blaszkę z bułeczkami wstawiamy na pół godziny do zamrażarki, aby bułeczki nie opadły podczas maczania w solance. Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień. Wierzch bułeczek maczamy na 30 sekund w solance. Układamy bułeczki na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki możemy posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy kolejne 10 min. Smacznego.