Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz czasami ochotę sięgnąć po pieczywo podczas relaksu na kanapie albo odpoczynku na tarasie? Bułeczki czosnkowe możesz postawić na środku stołu i odrywać po kawałku każdą z nich. Takie pieczywo doskonale nadaje się również do dań grillowych oraz pieczonego mięsa.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 320
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 320
Składniki
Podgrzej mleko i poczekaj aż zmieni temperaturę i zrobi się letnie.
W misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. Wlej letnie mleko i oliwę, a następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę aż podwoi objętość.
Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj miękkie masło z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Uformuj wałek i zawiń go w folię spożywczą. Wstaw do lodówki, aby lekko stężało – będzie łatwiej formować porcje do nadziewania bułeczek.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12-13 części. Każdą część spłaszcz, na środek nałóż łyżeczkę masła czosnkowego i dokładnie zlep brzegi, tworząc kulkę. Układaj bułeczki zlepieniem do dołu w wysmarowanej tłuszczem okrągłej lub prostokątnej formie, jedna obok drugiej.
Jajko roztrzep razem z mlekiem. Posmaruj wierzch bułeczek czosnkowych.
Przykryj formę i zostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (góra-dół) przez 25-30 minut aż będą rumiane.