Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z domową konfiturą idealne na śniadanie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112938
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 263
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 573
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 491
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 868
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112938
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 263
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 573
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 491
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 868
Składniki
Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę i cukier wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz żółtka, wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodac roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto podzielić na równe części i uformować kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć i nałożyć około łyżeczkę dżemu. Brzegi ciasta zlepić i znowu delikatnie uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Gdy wyrosną posmarować białkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)