Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzą się słodka przekąska lub dodatek do popołudniowej kawki ;)
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 408
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 49
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1373
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1850
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 408
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 49
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1373
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1850
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem, rozpuścić. następnie dodać ciepłe mleko, 2-3 łyżki mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na ok. 15 min. Potem dodać resztę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki stopionego masła, jaja i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobna kostkę. zasypać cynamonem i cukrem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kuleczki (u mnie wyszło ich 17). Każdą trochę rozpłaszczyć, nałożyć farsz i "zamknąć", złożeniem układając na blasze na ok. 30 min. do napuszenia.
Na koniec smarujemy roztrzepanym mlekiem i na wierzch dajemy posypkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min. Smacznego!