Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska, którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie smakuje z musztardą oraz ketchupem bądź różnymi sosami np. czosnkowym, majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się ser – niebo w gębie!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5044
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5044
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Ciepłe (nie gorące!) mleko z dodatkiem cukru mieszamy z drożdżami. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po upływie danego czasu dodajemy mąkę, oliwę, przyprawy, wbijamy jajko i mieszamy składniki. Jeszcze raz ciasto wędruje w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Kiedy minie 25 minut wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Powinno być miękkie i puszyste. Formujemy kulę, z której odrywamy po kawałku wielkości małej piąstki (średnica ok. 5 cm) i rozpłaszczamy dłonią. W środek każdego kawałka wkładamy plaster sera, na nim układamy parówkę, po czym zwijamy ciasto w rulon. Następnie dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas pieczenia bułeczek nie wypłynął z nich rozpuszczony ser.
Bułeczki układamy na blaszce posmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej mąką. Z wierzchu smarujemy bułki białkiem i posypujemy makiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na pół godziny. Gotowe!
A tak wygląda efekt końcowy. :) Więcej zdjęć znajdziecie na moim blogu. Pozdrawiam!
Smacznego!