Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar już rozpoczęty więc zapraszam na smakowite bułeczki.Pyszne drożdżówki z rabarbarem i dodatkiem truskawek
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13234
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5789
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7429
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13234
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5789
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7429
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy drożdże dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy zaczyn na 15 min.Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól,jajko,resztę cukru oraz masło i wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto,następnie odrywamy po kawałeczku,formujemy kulki,kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ręką spłaszczamy na placki. Placuszki rozkładamy na blasze w odstępach pamiętając o tym ze bułeczki jeszcze urosną. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.W miedzy czasie rabarbar kroimy na malutkie kosteczki,posypujemy odrobiną cukru odstawiamy,truskawki tez kroimy na małe kawałki .Gdy ciasto jeszcze podrośnie w każdym placuszku robimy wgłębienie dosyć głębokie i nakładamy tam truskawki i rabarbar.brzegi bułeczek smarujemy białkiem.Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok.25 min funkcja piekarnika góra-dół aż bułeczki się zarumienią.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.