Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne bułeczki na drugie śniadanie np. z dżemem
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2756
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14441
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2756
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14441
Składniki
Mleko podgrzać lekko.Masło rozpuścić. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, wlać trochę mleka i dodać 3 łyżki mąki,wymieszać aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.
3 żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem, dodać rozczyn, resztę mąki i mleka i dokładnie zagnieść ciasto aby odchodziło od garnka. Dodawać stopniowo masło i dalej wygniatać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na połowę. Każdą połowę na 8 części. Uformować bułeczki.
Pozostawić aby podrosły. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować bułeczki. Wstawić je do piekarnika i piec 15 - 20 minut aż będą rumiane.