Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki maślane własnego wypieku.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Wykonanie: Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukier, wanilię i wyrobić ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto. Urywać kawałki ciasta, formować na dłoni bułeczki nadziewając masą krówkową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki i odstawić ponownie do podrośnięcia. Po czym posmarować pędzelkiem resztą masła, posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 30 minut.