Wypróbowany przepis mojej mamy. Bułeczki są bardzo smaczne.
Bułeczki Mateczki
Składniki
- mąka pszenna 2,1/2 szklanki
- Drożdże 5 dag
- Cukier 2 łyżki
- Cukier wanilinowy 2 szt
- Masło 10 dag
- Jajo kurze 3 szt.
- Mleko 1/2 szklanki
- śliwki suszone 1/2 kg
- żółtko jaja kurzego 1 szt
- cukier puder do posypki
- skórka kandyzowana z pomarańczy 2 łyżki
Składniki
- mąka pszenna 2,1/2 szklanki
- Drożdże 5 dag
- Cukier 2 łyżki
- Cukier wanilinowy 2 szt
- Masło 10 dag
- Jajo kurze 3 szt.
- Mleko 1/2 szklanki
- śliwki suszone 1/2 kg
- żółtko jaja kurzego 1 szt
- cukier puder do posypki
- skórka kandyzowana z pomarańczy 2 łyżki

Etapy przygotowania
Wykonanie: Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, cukry i stopniowo masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko ubić z cukrem , wymieszać ze skórką pomarańcza, drobno pokrojonymi śliwkami. Z wyrośniętego ciasta formować na dłoni bułeczki ( podobnie jak pączki) napełniać farszem śliwkowym, zlepiać i układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie układać na blasze wyłożonej pergaminem, gdy podrosną upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać na zimno a także można podawać na ciepło.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 426
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 426



Składniki
- mąka pszenna 2,1/2 szklanki
- Drożdże 5 dag
- Cukier 2 łyżki
- Cukier wanilinowy 2 szt
- Masło 10 dag
- Jajo kurze 3 szt.
- Mleko 1/2 szklanki
- śliwki suszone 1/2 kg
- żółtko jaja kurzego 1 szt
- cukier puder do posypki
- skórka kandyzowana z pomarańczy 2 łyżki
Wykonanie: Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, cukry i stopniowo masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko ubić z cukrem , wymieszać ze skórką pomarańcza, drobno pokrojonymi śliwkami. Z wyrośniętego ciasta formować na dłoni bułeczki ( podobnie jak pączki) napełniać farszem śliwkowym, zlepiać i układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie układać na blasze wyłożonej pergaminem, gdy podrosną upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać na zimno a także można podawać na ciepło.