Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak pieczone pączki, puszyste , delikatne z pysznym nadzieniem w środku.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 36
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 36
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru. Dokładnie mieszamy.
I odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i z przesianą mąką.
Składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy roztopione, letnie masło i pianę ubitą na sztywno z białek.
Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
I odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę.
Ciasto dzielimy na równe części, każdą lekko wałkujemy i wycinamy szklanką koła, a na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę marmolady.
Zlepiamy brzegi.
I układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce, miejscem zlepienia do spodu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Podrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.
Zrumienione dobrze wyrośnięte układamy w koszyku.
Smacznego !!!