Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smakołyk dla dzieci.
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, ¼ szklanką ciepłego mleka i łyżką mąki- odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę posolić, wbić jajko, żółtko, wlać resztę mleka i wymieszać z rozczynem. Wyrabiać ręką ciasto do pojawienia się pęcherzyków, wlać roztopione masło i wyrabiać nadal aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Borówki pocukrować i wymieszać z mąką. Z przygotowanego ciasta formować placuszki, nakładać na środek po łyżeczce borówek i zlepiać w kulki.. W garnku do gotowania na prze zagotować wodę, na wkładce ułożyć bułeczki i gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Bułeczki wybornie smakują polane słodkimi sosami.