Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki owsiano-pszenne z otrębami i sezamem idealne na kanapki.
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 162
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 555
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 267
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 162
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 555
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 267
Składniki
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 15 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąkę i otręby, drożdże i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinę. Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)