Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramowych bułek.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 780
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 780
Składniki
1 - przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. 2 - dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka. 3 - wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. 4 - tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5 - przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 6 - po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. 7 - po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. 8 - nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni C. 9 - wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. 10 - Upieczone bułki studzimy na kratce. *Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Smacznego !!!