Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i cebuli.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5487
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5487
Składniki
Nadzienie do bułek: Pieczarki, suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju rzepakowym z pomidorów. Solimy, pieprzymy do smaku. Gdy pieczarki i cebula są miękkie, studzimy.
Wykonanie bułeczek: Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki, nakładamy do każdej farsz, zlepiamy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut, bułeczki muszą być ładnie zarumienione. Upieczone bułeczki ściągamy z blachy razem z papierem na kratkę i studzimy. Smacznego !!!