Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnuszka to częsty dodatek do domowego pieczywa. I wcale nie dziwi ten fakt, ponieważ dodatek czarnuszki sprawia, że pieczywo ciekawie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93578
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2649
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3493
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2255
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93578
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2649
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3493
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2255
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek mleka i mąki, wymieszać i zaczyn odstawić an kilkanaście minut aż "ruszy". Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać czarnuszkę i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte podzielić na równe części ( u mnie 10 szt) i przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić na kwadrans do napuszenia. Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnuszką.
Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 -25 min. Smacznego!