Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnuszka to częsty dodatek do domowego pieczywa. I wcale nie dziwi ten fakt, ponieważ dodatek czarnuszki sprawia, że pieczywo ciekawie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68764
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2098
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68764
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2098
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek mleka i mąki, wymieszać i zaczyn odstawić an kilkanaście minut aż "ruszy". Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać czarnuszkę i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte podzielić na równe części ( u mnie 10 szt) i przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić na kwadrans do napuszenia. Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnuszką.
Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 -25 min. Smacznego!