Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki prosto z pieca, idealne na poranne śniadanie.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 48
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 995
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 48
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 995
Składniki
Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, dolewając pozostałe mleko, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie zagnieść ciasto, uformować bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. Dobrze by było na dno piekarnika wstawić miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!