Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo przygotowywane na mące razowej jest zdecydowanie zdrowsze! Co do smaku...mi osobiście bardzo smakuje i innym polecam!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
W połowie ciepłej wody rozpuścić drożdże. Do dużej miski wsypać obie mąki i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól, resztę wody i oliwę, wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować kształt bułeczek, u mnie owalne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć nożem. Pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!