Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo przygotowywane na mące razowej jest zdecydowanie zdrowsze! Co do smaku...mi osobiście bardzo smakuje i innym polecam!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19441
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 127
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 279
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 362
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19441
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 127
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 279
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 362
Składniki
W połowie ciepłej wody rozpuścić drożdże. Do dużej miski wsypać obie mąki i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól, resztę wody i oliwę, wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować kształt bułeczek, u mnie owalne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć nożem. Pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!