Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo przygotowywane na mące razowej jest zdecydowanie zdrowsze! Co do smaku...mi osobiście bardzo smakuje i innym polecam!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1014
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2185
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4200
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1014
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2185
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4200
Składniki
W połowie ciepłej wody rozpuścić drożdże. Do dużej miski wsypać obie mąki i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól, resztę wody i oliwę, wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować kształt bułeczek, u mnie owalne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć nożem. Pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!