Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-08-2013
Nadzienie może być z innymi dodatkami. Warte wypróbowania, przepis wyszukany na stronce kulinarnej jednak z moimi małymi zmianami! Z podanej porcji wyszło mi 10szt.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416322
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2851
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416322
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2851
Składniki
Mleko lekko podgrzać dodać do przesianej wcześniej mąki wraz z drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieść na gładkie i odchodzące od ręki ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) W tym czasie należy przygotować budyń wg. przepisu Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę zagnieść i formować bułeczki w dowolny sposób - u mnie były składanie na różne sposoby... Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym białkiem Posypać kruszonką...
Kruszonka: Mąkę, roztopioną margarynę oraz cukry zagnieść do uzyskania "grudek" Bułeczki piec w temp. 190" 20min. w zależności od piekarnika
Po wyjęciu można dodatkowo polać lukrem! 1 szkl. cukru pudru + niewielka ilość przegotowanej wody + ewentualnie kilka kropel olejku cytrynowego