Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś miała być na obiad pizza, ale za to wyszły cudne bułeczki:)
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7473
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 922
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7473
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 922
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Ciasto: Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine (w międzyczasie szykujemy dodatki). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli. Kapustę siekamy na drobniejsze kawałki (gdy kapustą jest mocno kwaśna można ją przepłukać, ja tego nie robiłam). Dodajemy do cebuli i pieczarek. Chwilę całość przesmażamy ok 5-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z pomidorami pozbywamy się skórki i kroimy w plasterki. Mozzarellę kroimy również w plastry.
Bierzemy pierwsza część gotowego ciasta, robimy z niego wałek i dzielimy na mniejsze kawałki u mnie wyszło ich 6. Następnie mały kawałek rozgniatamy na cienki placek. Nakładamy farsz i zlepiamy. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem, zlepionym miejscem do dołu. I tak do wyczerpania składników :)
Druga część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Ja odcięłam krzywe boki i wyszedł mi ładny prostokąt. Następnie poprzecinałam na 4. Na jednej części układałam farsz czyli: łyżeczka pesto, i naprzemiennie mozzarellą i pomidor. Druga część poprzecinać i dałać na wierzch, brzegi zagnieść widelcem.
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni i piec ok 15-20 min, aż bułeczki nam się ładnie zarumienią.
Smacznego :)