Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto czasami wstać wcześniej i przygotować rodzince świeże bułeczki na śniadania. Ich zapach obudzi wszystkich.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1488
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8264
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1488
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8264
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
Składniki
Do miski przesiać mąkę z solą. W letnim mleku lub letniej wodzie rozmieszać świeże drożdże. Połączyć z mąką. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Na końcu dodać oliwę z oliwek i wyrabiać chwilę, by ciasto wchłonęło oliwę .Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie-"odgazować" czyli krótko ponownie zarobić by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ponownie odstawić na 15 minut. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Formować okrągłe lub podłużne bułeczki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą bułeczkę posmarować żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec 25 minut w tem. 200 stopni.