Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto czasami wstać wcześniej i przygotować rodzince świeże bułeczki na śniadania. Ich zapach obudzi wszystkich.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4607
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 874
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8316
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13151
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 469
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4607
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 874
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8316
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13151
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 469
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Do miski przesiać mąkę z solą. W letnim mleku lub letniej wodzie rozmieszać świeże drożdże. Połączyć z mąką. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Na końcu dodać oliwę z oliwek i wyrabiać chwilę, by ciasto wchłonęło oliwę .Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie-"odgazować" czyli krótko ponownie zarobić by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ponownie odstawić na 15 minut. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Formować okrągłe lub podłużne bułeczki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą bułeczkę posmarować żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec 25 minut w tem. 200 stopni.