Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką, które piecze moja mama. Zawsze się udają :)
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1492
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8267
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1492
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8267
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
Składniki
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Mąkę połączyć z olejem, drożdżami, cukrem i solą.
Dolać ciepłej wody i zagnieść ciasto tak, aby pod koniec delikatnie kleiło się do dłoni.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Formować niewielkie bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut (już bez przykrycia).
Bułeczki naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut.
Smacznego :)