Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką, które piecze moja mama. Zawsze się udają :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Składniki
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Mąkę połączyć z olejem, drożdżami, cukrem i solą.
Dolać ciepłej wody i zagnieść ciasto tak, aby pod koniec delikatnie kleiło się do dłoni.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Formować niewielkie bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut (już bez przykrycia).
Bułeczki naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut.
Smacznego :)