Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej zjeść je od razu jak są ciepłe, wtedy smakują wybornie. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do barszczu.
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 935
Polecam.
Odsłon: 665
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 36
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 935
Polecam.
Odsłon: 665
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 36
Składniki
Przygotować ciasto - Część mleka lekko podgrzać i wymieszać z cukrem oraz drożdżami. Do miski lub na stolnicy, wsypać przesianą mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, olej i sól, wyrobić ciasto i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Liście jarmużu poszarpać na mniejsze kawałki, dokładnie umyć i na sitku przelać ze dwa razy wrzątkiem, dobrze odcisnąć, bardzo drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, dodać jarmuż, pokrojone parówki i przyprawy. Smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Na koniec dodać pokrojoną na drobne kwadraciki fetę i smażyć jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Z wyrośniętego ciasta urywamy po kawałeczku, formułujemy kwadracik, na środku kładziemy farsz i zlepiamy w kulkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Piec w 180 st ok 30 minut.