Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z krzyżykiem to tradycyjny wypiek przygotowywany w krajach anglosaskich na Wielki Piątek. Każdy ze składników ma znaczenie symboliczne.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 41
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 321
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 80
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 41
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 321
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 80
Składniki
Połącz w misie miksera obie przesiane mąki, drożdże, cukier, sól, mleko i wodę. Zmiksuj końcówką hakiem. W trakcie miksowania ciasta dodaj jajko i masło, a następnie skórkę otartą z dokładnie wyszorowanej pomarańczy, rodzynki i przyprawy korzenne. Cały czas mieszaj ciasto na niskich obrotach miksera. Możesz też wyrobić je ręcznie, ale ciast jest dość lepkie, więc łatwiej ci będzie posłużyć się mikserem.
Kiedy ciasto uzyska gładką konsystencję, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Kilkukrotnie uderz pięścią w wyrośnięte ciasto, by uszły z niego nagromadzone podczas fermentacji drożdżowej gazy. Podziel ciasto na 8 równych części. Uformuj z nich lekko spłaszczone kule i oprósz mąką. Umieść na podsypanej mąką stolnicy, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Przygotuj krzyżyki. Wymieszaj mąkę z wodą na masę o gładkiej konsystencji. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z cienką końcówką (lub woreczka foliowego – po przełożeniu masy odetnij z niego róg, tworząc wąski otwór). „Narysuj” krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach.
Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15-20 minut – aż się zarumienią. W trakcie pieczenia roztop w rondelku masło i połącz z miodem. Posmaruj mieszaniną gorące bułeczki – tuż po ich wyjęciu z piekarnika.