Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki z masłem orzechowym i jagodami"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34678
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 912
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3983
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34678
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 912
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3983
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,80 zł
Z połowy szklanki ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru pudru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy rozczyn, pozostały cukier, maślankę, rozpuszczone masło i ziarenka z wanilii. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przenosimy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy masłem orzechowym, posypujemy cukrem kokosowym i przygotowanymi jagodami. Na jagodach układamy plasterki jabłek.
Zwinięte w rulon ciasto tniemy w poprzek na paski o grubości 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Bułeczki pieczemy 15-17 minut w temperaturze 200oC, do chwili, gdy nabiorą złotego koloru.
Wartość odżywcza jednej sztuki 167 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia