Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem curry. Nadzienie to młoda kapusta z grochem z ogórkiem konserwowym.
Składniki
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować. Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę. Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić. Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy ozdoby. Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą. Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.