Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z patelni to błyskawiczny przepis na domowe pieczywo bez konieczności włączania piekarnika. Ten rarytas możesz przygotować w sobotni poranek i zaserwować swoim bliskim zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi. W obu wersjach smakuje wybornie. Jeśli w przepisie chcesz zamienić mąkę pszenną na inną, sięgnij po orkiszową białą. Zawiera ona również gluten, ale nie podrażnia żołądka jak klasyczna pszenna. Dodatkowo jest bogata w błonnik i minerały.
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 147
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1160
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 147
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1160
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, wbij jajko i dodaj cukier. Całość wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi.
Gdy cukier się rozpuści, do płynnych składników przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po upływie czasu wyłóż masę na obsypany mąką blat stolnicy i zacznij wyrabiać ciasto. Następnie rozwałkuj na grubość około 2 cm.
Za pomocą szklanki wykrawaj porcje ciasta.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem, wykładaj porcje ciasta i smaż pod przykryciem z obu stron (około 4 minut na każdą stronę).
Usmażone bułeczki odstaw do ostygnięcia. Gdy będą letnie przekrój na pół i podawaj z ulubionymi dodatkami.