Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ze świeżym masełkiem smakują wybornie.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68996
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68996
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki oraz 4 łyżkami mleka. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, resztę mleka i sól. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy mąkę. Dodajemy połowę pestek dyni. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie kule. Lekko spłaszczamy i układamy na blaszce. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy pozostałymi pestkami. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.