Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki na śniadanie i nie tylko.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5397
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1356
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5397
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1356
Składniki
Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki i na każdym położyć łyżkę nadzienia i zlepić. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni na blaszce wysmarowanej olejem. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe przełożyć do pojemnika z pokrywka i podawać z barszczem.