Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki na śniadanie i nie tylko.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112773
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 86
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 207
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 349
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 619
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112773
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 86
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 207
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 349
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 619
Składniki
Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki i na każdym położyć łyżkę nadzienia i zlepić. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni na blaszce wysmarowanej olejem. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe przełożyć do pojemnika z pokrywka i podawać z barszczem.