Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
małe pyszne bułeczki do herbaty
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i żółtka. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na kilka części w/g uznania. rozwałkowac placuszki i na każdy nakładać twaróg, wiśnie (wcześniej zagotowane w/g przepisu na kisiel). można posmarowac białkiem po cieście i twarogu, ale nie koniecznie.
upiec w 180 stp. na złoty kolor. Gotowe. Smacznego