Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
małe pyszne bułeczki do herbaty
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 79
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 79
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i żółtka. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na kilka części w/g uznania. rozwałkowac placuszki i na każdy nakładać twaróg, wiśnie (wcześniej zagotowane w/g przepisu na kisiel). można posmarowac białkiem po cieście i twarogu, ale nie koniecznie.
upiec w 180 stp. na złoty kolor. Gotowe. Smacznego