Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
małe pyszne bułeczki do herbaty
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7614
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 222
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2511
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 538
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7614
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 222
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2511
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 538
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i żółtka. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na kilka części w/g uznania. rozwałkowac placuszki i na każdy nakładać twaróg, wiśnie (wcześniej zagotowane w/g przepisu na kisiel). można posmarowac białkiem po cieście i twarogu, ale nie koniecznie.
upiec w 180 stp. na złoty kolor. Gotowe. Smacznego