Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem migdałowym. Aby uzyskać zielony kolor nadzienia, wystarczy migdał wymieszać z młodym sproszkowanym jęczmieniem.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem, mleko lekko podgrzewamy, żółtko ucieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki, mieszamy łyżką, potem dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Migdały zalewamy gorącą wodą, potem obieramy ze skórki. Następnie ścieramy migdały na drobnej tarce, dodajemy cukier puder, młody jęczmień, śmietanę i do smaku sok z cytryny i zapach migdałowy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. pół centymetra, wykrawamy kółka i nadziewamy masą migdałową. Brzegi delikatnie dociskamy. Można też wyciąć kwadraty i brzegi dokładnie docisnąć, aby nadzienie nie wyleciało. Z reszty ciasta pieczemy zwykłe bułeczki, wtedy ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1, 5 cm. Bułeczki pieczemy w 170-180 C około 10 minut.