Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem migdałowym. Aby uzyskać zielony kolor nadzienia, wystarczy migdał wymieszać z młodym sproszkowanym jęczmieniem.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1014
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2184
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4199
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1014
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2184
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4199
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem, mleko lekko podgrzewamy, żółtko ucieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki, mieszamy łyżką, potem dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Migdały zalewamy gorącą wodą, potem obieramy ze skórki. Następnie ścieramy migdały na drobnej tarce, dodajemy cukier puder, młody jęczmień, śmietanę i do smaku sok z cytryny i zapach migdałowy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. pół centymetra, wykrawamy kółka i nadziewamy masą migdałową. Brzegi delikatnie dociskamy. Można też wyciąć kwadraty i brzegi dokładnie docisnąć, aby nadzienie nie wyleciało. Z reszty ciasta pieczemy zwykłe bułeczki, wtedy ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1, 5 cm. Bułeczki pieczemy w 170-180 C około 10 minut.