Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz, aby samodzielnie wypieczone pieczywo długo zachowało świeżość? Jeśli zostało ci trochę ziemniaków z wczorajszego obiadu, przygotuj chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku bułeczki ziemniaczane!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5717
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 109
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 122
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 648
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5717
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 109
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 122
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 648
Składniki
Połącz w misce drożdże i cukier (rozgnieć widelcem). Gdy drożdże się rozpuszczą, wymieszaj je z mlekiem podgrzanym do około 35°C. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do miski z zaczynem mąkę i sól. Dodaj jedno jajko, przestudzone masło i ziemniaczane purée (ogrzane do temperatury pokojowej). Dodając do składników wodę, zagnieć je na jednolite, elastyczne ciasto (wyreguluj jego konsystencję ilością wody).
Gotowe ciasto umieść w lekko natłuszczonej misce (odpowiednio dużej – ciasto znacznie powiększy swoją objętość). Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia ogrzej ciasto do temperatury pokojowej, ponownie wyrób i podziel na około 15 równych części. Uformuj z nich bułeczki i ułóż w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Odstaw blachę na 30 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem bawełnianej ściereczki.
Posmaruj wyrośnięte bułeczki rozkłóconym jajkiem i oprósz sezamem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wstaw na jego środkowy poziom blachę z bułeczkami. Piecz przez około 15-20 minut – aż bułeczki się zarumienią. Ostudź je na kratce.