Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz, aby samodzielnie wypieczone pieczywo długo zachowało świeżość? Jeśli zostało ci trochę ziemniaków z wczorajszego obiadu, przygotuj chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku bułeczki ziemniaczane!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15494
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4650
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2791
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5048
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15494
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4650
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2791
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5048
Składniki
Połącz w misce drożdże i cukier (rozgnieć widelcem). Gdy drożdże się rozpuszczą, wymieszaj je z mlekiem podgrzanym do około 35°C. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do miski z zaczynem mąkę i sól. Dodaj jedno jajko, przestudzone masło i ziemniaczane purée (ogrzane do temperatury pokojowej). Dodając do składników wodę, zagnieć je na jednolite, elastyczne ciasto (wyreguluj jego konsystencję ilością wody).
Gotowe ciasto umieść w lekko natłuszczonej misce (odpowiednio dużej – ciasto znacznie powiększy swoją objętość). Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia ogrzej ciasto do temperatury pokojowej, ponownie wyrób i podziel na około 15 równych części. Uformuj z nich bułeczki i ułóż w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Odstaw blachę na 30 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem bawełnianej ściereczki.
Posmaruj wyrośnięte bułeczki rozkłóconym jajkiem i oprósz sezamem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wstaw na jego środkowy poziom blachę z bułeczkami. Piecz przez około 15-20 minut – aż bułeczki się zarumienią. Ostudź je na kratce.