Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i smaczne pieczywo domowej roboty.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4785
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9046
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1336
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4785
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9046
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1336
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, wlać ¼ szklanki letniego mleka, 3-4 łyżki mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie, wbić jajko, wsypać mleko w proszku , mąkę, resztę letniego mleka i wyrobić aż ciasto stanie się pulchne.
Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia i gdy ciasto podwoi objętość, wsypać kmin. Dokładnie połączyć z ciastem i jeszcze chwilę odstawić do podrośnięcia. Ciasto przełożyć do wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mielonym kminkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i obwinąć w ściereczkę do przestudzenia.