Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
drożdżowa bułka z jogurtem naturalnym
Uważam kalarepę za niedocenione warzywo, no bo nie oszukujmy się, nie jest on...
Odsłon: 64
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 153
Dziś do pracy.
Odsłon: 1428
Uważam kalarepę za niedocenione warzywo, no bo nie oszukujmy się, nie jest on...
Odsłon: 64
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 153
Dziś do pracy.
Odsłon: 1428
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, solimy. Podgrzewamy 3/4 szklanki wody,wlewamy do drożdży i rozpuszczamy je. Następnie dolewamy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec polewamy łyżką oleju, ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, rozwałkowujemy je na okrągły placek. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Smacznego! :)