Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne moje ciasto drożdżowe tym razem z jeżynami.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10001
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2632
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1755
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 664
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3872
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10001
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2632
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1755
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 664
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3872
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z odrobiną ciepłego mleka, cukru i mąki (do konsystencji śmietany) i przenieść w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrami, połączyć z rozczynem i resztą maki. Ciasto wyrobić bardzo starannie, wlać resztę ciepłego mleka, zagnieść ciasto ręka aż będzie odstawało od ręki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać stopione przestudzone masło, olej, aromat (kilka kropli) ponownie zagnieść i znowu odstawić na pół godziny. Formę posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć w przygotowanej formie, po czym posypać jeżynami i przykryć drugą połową ciasta. Ponownie odłożyć na kilka minut w ciepłe miejsce. Górę placka posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut na dolnej grzałce i dopiec na rumiano przy górnej i dolnej grzałce.