Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne i pachnące cynamonem bułki z jabłkami które dzięki oczom zamieniły się w mumie. Bułki są proste do przygotowania, bardzo smaczne i na pewno żadne dziecko im się nie oprze.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2306
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3348
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1406
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2145
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2306
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3348
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1406
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2145
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, włożyć jabłka i smażyć chwilkę na średnim ogniu. Dodać cukier trzcinowy i cynamon i dusić pod przykryciem do miękkości jabłek. Nadzienie ostudzić.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, cukier, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na placek i powycinać kwadraty o wymiarach 14 cm x 14 cm. Połowę każdego kwadratu ponacinać w poziome paski o szerokości około 1 cm.
Na część bez pasków wyłożyć nadzienie jabłkowe i naciętymi paskami przykryć je w dowolny sposób. Końcówki pasków dobrze podwinąć pod spód ciasta. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem oraz posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy bułki ostygną lukrem narysować oczy, a w środku czerwonym barwnikiem zrobić kropki.